Kerst- en nieuwjaarswensen 2015, allen een basisinkomen?

De allerbeste Kerst- en Nieuwjaarswensen voor 2015! 

In deze tijd van het jaar wenst iedereen elkaar het beste toe. 

Elk jaar weer gaan er zovele mooie wensen over en weer…

Traditiegetrouw, plichtsgetrouw, gemeend, … maar hoe is het intussen met u en met ons allen? 

De laatste tijd merk ik dat meer en meer mensen uitgeput raken, hun fut en hun hoop verliezen. Meestal is het de fout van ‘de crisis’. Maar waar is die ontstaan en wat kan er aan gedaan worden?

Misschien helpt het ons om stil te staan bij het Chinese karakter ‘crisis’, welke twee begrippen uitdrukt, nl. ‘gevaar’ en ‘mogelijkheid’. 

Een crisismoment is altijd een moment waarop een punt bereikt is dat ‘het genoeg is’, een moment dat men ‘het anders wil’. In crisistijd denkt men na over verschillende mogelijkheden tot verandering. Men gaat piekeren, uitzoeken hoe men zaken over een andere boeg kan gooien. 

Wat dient er te gebeuren als we logisch nadenken?

Is de sleutel dan niet ‘het anders doen’ of ‘andere dingen doen’? Is het niet logisch dat, als we blijven doen wat we deden, we blijven krijgen wat we kregen? 

Albert Einstein vraagt zich dan ook af hoe gek mensen wel niet zijn die steevast aan hun gewone doen vasthouden en toch hopen dat ze andere uitkomsten gaan bekomen dan dat ze gewoonlijk krijgen.

Wat de kreten ook mogen zijn ‘verandering’, ‘vernieuwing’ of ‘hervorming’ er vallen soms oude manieren achter te laten, cirkels te doorbreken en nieuwe stappen aan te durven, … aanpassingen  in normen en waarden zijn meestal het gevolg.

Momenteel is er een petitie in omgang. Misschien hebt u er ook al over gehoord?

De aflevering van Panorama van 18 december 2014 geeft informatie over wat een basisinkomen in een gemeenschap teweeg brengt. Te bekijken op: www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/panorama/2.36855)

In België (en in andere Europese landen) wil men een referendum houden over het idee van een onvoorwaardelijke basisinkomen. Dit in navolging van Zwitserland en op basis van het praktijkvoorbeeld uit Namibië. 

 

Dit trok mijn aandacht en doet me nadenken. Iets om samen over na te denken, zeker in een democratisch stelsel. Wat denk jij over volgend idee?

Stel dat u elke maand een basisinkomen van 1.500 euro op uw rekening krijgt. Onvoorwaardelijk  of u nu werkt of niet. En, voor wie wil, kan daarnaast nog bijverdienen. Stel dat dit ook voor elke medeburger geldt vanaf de leeftijd van 18 jaar tot aan het overlijden van deze persoon. Stel dat de overheid dit zonder gedoe noch voorwaarden toepast?

Kunt u zich deze nieuwe mogelijkheid voorstellen? Los van de oude vertrouwde systemen waar bergen papieren en wachttijd kruipen in aanvragen, goedkeuringen, controles en uitbetaling? 

Temeer dat berekeningen bewijzen dat het zou kunnen.

Hoe klinkt het in uw oren? Absurd, realistisch, aantrekkelijk, …? 

Bedenk hierbij dat, volgens de cijfers, in Belgie 1 op de 10 mensen met een burn-out zit en er in de afgelopen jaren 50% meer langdurig zieken zijn. Iedereen weet dat hiermee kosten en ellende gepaard gaan. 

Hoe moet dit verder als er meer last op minder schouders komt te liggen? Wat kunnen we nu meer dan hopen dat die schouders het zullen blijven uithouden en er geen domino-effect optreedt? 

Het geeft spanningen en geen hoopvol vooruitzicht voor ons welzijn en dat van onze kinderen. 

Zou een onvoorwaardelijke basisinkomen voor elke burger de balans terug gezond maken? Zou het systeem tussen burger en de maatschappij daardoor ook opschonen, in ieder geval eenvoudiger worden? 

 

Zouden minder mensen energie verliezen aan het zoeken:

 • hoe ze kunnen overleven, 
 • hoe ze kunnen trotseren of ontsnappen aan wat opgedrongen wordt?

Zouden meer mensen:

 • over voldoende ademruimte, kracht, moed beschikken? 
 • Gezonder worden en blijven? 
 • in gezinnen meer aandacht en tijd hebben voor elkaar? 
 • minder stress en minder conflictsituaties kennen? 
 • zich spontaan inzetten en vormgeven aan hun eigen betekenis? 
 • vanuit vrijheid en een basiszekerheid, meer actie ondernemen? 
 • energie krijgen uit het doen wat ze graag doen, op hun manier en in hun tempo? 

Wat denken wij als burger? Wat kan onze mening betekenen in een directe democratie? Hoe ver draagt onze stem?

In landen zoals België komen de politiekers, regering na regering en met het huidige systeem, niet verder. Door verschillende pogingen om het tij te keren is er meer onzekerheid ontstaan en verliezen burgers hun vertrouwen. De geschiedenis leert ons dat, als een volk onrustig wordt, er voor iedereen een klimaat van onveiligheid en ellende komt. Er komen toestanden die lastig te handhaven zijn (zelfs met wapens) en waar elke laag van de bevolking met verliezen (van verschillende aard) te maken krijgt.

Laat ons even stilstaan, de oude normen en denkwijzen achterlaten en ons inbeelden wat er zou gebeuren als iedereen een onvoorwaardelijke basisinkomen krijgt waarmee de basisbehoeften verzekerd zijn. 

 • Welke belangen gaan een rol spelen?
 • Wie krijgt direct voordeel, wie krijgt indirect voordeel?
 • Wie gaat blij, gretig en wie gaat boos, nijdig reageren? 
 • Wat kunnen de gevolgen zijn op korte en op lange termijn?
 • Wat zijn de voordelen, de nadelen voor het Collectieve Geluksgevoel?
 • Wat gebeurt er met het zelfvertrouwen, de zelfzekerheid?
 • Wat brengt zo’n gelijkwaardige basiszekerheid bij mensen teweeg?
 • Welke grenzen moeten we bewaken? (geld- en mensenstromen, zie Australië)
 • Wat gebeurt er met de economie als de koopkracht verhoogt, als er X mensen over X keer een basisinkomen beschikken?
 • Wat gaan rijken doen met het extra geld? Schenken aan Goede doelen? Sparen? Grotere erfenissen nalaten?
 • Gaan er evenveel kalmeringsmiddelen nodig zijn?

Voor meer achtergrondinfo van wat een basisinkomen in een gemeenschap teweeg brengt, zie de aflevering van Panorama van 18 december 2014 via volgende link: www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/panorama/2.36855

Geeft u graag meer draagvlak aan deze kwestie? Stuur dit bericht dan gerust door aan wie ook. Het tekenen van de petitie bestaat uit het opgeven van e-mailadres, naam en land. 

U komt bij de petitie door op deze link te klikken 

Nogmaals fijne dagen en laat je hierna evt. een reactie achter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.