Menselijke relaties (3)

In vorige post schreef ik over de 4 aspecten van Jung, nu over de contextuele benadering van Nagy. Hij benoemt 4 aspecten  nl.feiten, psyche, interactie, relationeel-ethische.

In een standaard aanpak komen meestal de eerste 3 dimensies aan bod. In de vierde dimensie van Nagy zit echter heel veel van wat mogelijk onzichtbaar en onbewust meespeelt relationeel gedrag. Hoe ziet de balans van geven en nemen eruit?

Met de nodige zorgvuldigheid, aandacht en getrainde zintuigen is dit op te pikken. Bij SIELA CENTER boeken we – gegarandeerd dank zij deze vierde dimensie van Nagy – kort, krachtig en snel succes.


Allerlei termen die we in onze manier van werken integreren  laat ik hier volgen. Het zijn aspecten die te onderscheiden zijn, maar niet van elkaar te scheiden zijn .

Nagy benadert menselijke relaties op verschillende manieren. Hij onderscheidt 4 dimensies in relationeel gedrag.

  • De feiten: dit zijn belangrijke gebeurtenissen en gegevens in het leven van de ander, die het gedrag in relaties in hoge mate beïnvloeden.
  • De psyche: hier gaat het over hoe mensen de feiten ervaren en of/hoe ze die verwerkt hebben.
  • De interactie: communicatiepatronen en onderlinge beïnvloeding zijn vormen van interactie. Machtsverhoudingen, onderhandelingen, coalitievorming spelen een hier een rol in.
  • De relationeel-ethische: bij deze dimensie gaat het om de balans tussen geven en ontvangen binnen relatie. Iedere relatie heeft te maken met een eigen balans.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.